tisdag 19 maj 2015

Hur är en bra lärare?

Om du klickar på länken nedanför så kommer du till ett klipp där några charmiga elever svarar på frågan hur en bra lärare är. De får även frågan om det tror att det är roligt att vara lärare. Om du har två minuter, kolla in klippet!

10 kommentarer:

  1. Gud så underbara!
    Många av barnen nämner att de vill ha bestämda lärare, men de får inte vara för stränga. Läraren ska kunna säga till om det behövs. Läraren ska också kunna ta att eleverna ibland är lite busiga, och inte sitter perfekt stilla på sina stolar.
    Om jag ska svara på frågan om det är kul att vara lärare så kan jag svara -JA!
    Det som är den största nackdelen är allt arbete som finns kvar efter eleverna gått hem för dagen. Dokumentation, planering, mejla hit och dit, ringa föräldrar, möten & konferenser. Det är så tråkigt.. Men som tur är så den tiden jag har med eleverna är så rolig så det väger upp.

    /

    Anna Jonsson - grupp E

    SvaraRadera
  2. Underbart! Det härliga med barn är att de är så ärliga och raka. Ja, en lärare med balans av bestämdhet och humor är kanske den rätta kombinationen:) som en del av barnen nämner.

    Kul med ett inlägg som speglar barnperspektivet, det är ju trots allt elevens förutsättningar och behov som ska stå i fokus för skolans verksamhet;)

    SvaraRadera
  3. Ja, vad ska man säga, barn är underbara. Jag frågade faktiskt mina elever för några veckor sedan och vi hade en väldigt givande diskussion. Mina elever tankar om hur en bra lärare ska vara stämmer väldigt bra överens med barnen från filmklippet.
    Vi ska med andra ord vara lite av varje.
    På frågan om det är roligt att vara lärare så hade jag inte trott att det var kul när jag var yngre och själv gick i skolan. Det är tur att man ändrar inställning, för jag har valt världens bästa jobb! Visst, det grå håret har kommit snabbt sista tiden(men det beror nog på åldern ;) och ibland får man sätta sig på sina händer och knipa igen munnen. Men åh va jag gillar "mina" ungar.

    SvaraRadera
  4. Härligt klipp :) Så kul att höra barnens tankar kring hur de tycker att en bra lärare ska vara!

    SvaraRadera
  5. hahah vilka underbara och goa ungar! :D jag tycker att det är bra att vi får höra från elever vad de anser att en bra lärare är. Vi får lite svart på vitt hur viktigt balansen är mellan att vara sträng och rolig/snäll är att lagom är bäst ;) Jag håller med de föregående om att jag valt världens bästa yrke och även om det finns en del negativt som dokumentation eller ringa föräldrar osv, så väger de positiva delarna verkligen upp. :D

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig liten film. Barn är verkligen kloka och det är så roligt att höra deras tankar. / Malin

    SvaraRadera
  7. haha älskar han som funderar så länge sen ba ja vet inte så mycket om den frågan så go <3 / Nathalie eriksson

    SvaraRadera
  8. vilken fin film! Så himla roligt, och intressant, att höra om deras tankar! det fantastiska med barn är ju att de intr tänker efter, likt en vuxen, innan de svarar och det är just därför deras tankar betyder så mycket mer eftersom man vet att de är impulsiva och kommer direkt från hjärtat! Jätte roligt att se! :)
    /Jennifer Rosengren

    SvaraRadera
  9. Underbara kommentarer. Det är som många skriver här, vi måste nog lyssna mer på våra elever istället för att bara köra på. Det är ju ändå bra och roliga saker de kommer med under detta klippet :)

    SvaraRadera
  10. Härliga kommentarer! Jag tänkte också på att flera elever sa att läraren gärna fick ha lite humor, men att hen inte fick vara FÖR snäll utan lite sträng så att hen kunde säga till de som busar/bråkar. Det visar att många elever, precis som läraren, egentligen gärna stöder normen som säger att det ska vara lugn och arbetsro i klassrummet. Sen märks ju detta inte alltid i klassrummet; barn är ju som bekant ofta mer impulsiva än vuxna, och "tänker inte alltid efter före", även om de tycker att andra ska göra det... (fast så finns det ju vuxna som agerar också när man tänker efter...) ;o)

    SvaraRadera